Zákon o svobodném přístupu k informacím a jeho aplikace v praxi

Zákon o svobodném přístupu k informacím a jeho aplikace v praxi

Cílem vzdělávacího kurzu je získání znalostí nutných ke správné aplikaci zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, v platném znění,…

Nelze se již přihlásit

Cílem vzdělávacího kurzu je získání znalostí nutných ke správné aplikaci zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, v platném znění, zejména plnění povinností úřadů ÚSC spojených se zveřejňováním informací a poskytováním informací na základě žádostí včetně zákonem stanoveného procesního postupu při vyřizování žádostí.
Výběr z obsahu kurzu:
I. Právo na informace v právním řádu ČR - poskytování informací územními samosprávnými celky, znalosti nutné k realizaci povinností orgánů samosprávy, úloha soudní judikatury, přehled subjektů povinných poskytovat informace, změny provedené zákonem č. 61/2006 Sb.
II. Informace podléhající informační povinnosti povinných subjektů - působnosti povinného subjektu, předmět informační povinnosti, informace nepodléhající informační povinnosti, povinné a dobrovolné zveřejňování informací.
III. Poskytování informací na základě žádosti - principy zákona pro poskytování informací na základě žádosti, procesní postup povinného subjektu při vyřizování žádosti, odložení žádosti, neposkytnutí informace – odmítnutí žádosti, poskytnutí informace.
IV. „Nápravné“ prostředky proti povinnému subjektu - druhy a podstata nápravných prostředků, nadřízený orgán, stížnost na postup povinného subjektu, odvolání pro rozhodnutí povinného subjektu.
V. Úhrada nákladů spojených s vyřízením žádosti - podstata práva povinného subjektu žádat úhradu nákladů, náklady, za které může povinný subjekt žádat úhradu, sazebník úhrad za poskytování informací aj.
VI. Licenční a podlicenční smlouva, výroční zpráva o poskytování informací - náležitosti licenční a podlicenční smlouvy, obsah výroční zprávy, lhůta pro její vypracování, porušení povinnosti zveřejnit výroční zprávu.
VII. Poskytování informací podle zvláštních právních úprav - jiné právní normy ve vztahu k aplikaci zákona č. 106/1999 Sb. - ochrana osobních údajů s ohledem na nařízení GDPR a nový zákon č. 110/2019 Sb. o zpracování osobních údajů.

Informace ke kurzu

Cílová skupina:

Úředníkům územních samosprávných celků, starostům a členům zastupitelstev.

Délka

6 hod.

Poznámka:

Akreditace MV: AK/PV-507/2016
KAPACITA KURZU NAPLNĚNA.

Kód09-04-A71
LektorMgr. Iva Hybnerová
Cena985 Kč
Termín konání 15.10.2019 09:00 - 14:15
Místo konání Praha, Zborovská 11

Rychlé odkazy