Příběhy českých šlechtických rodů a jejich sídel - část II.

Příběhy českých šlechtických rodů a jejich sídel - část II.

Volné pokračování I. části programu Příběhy českých šlechtických rodů a jejich sídel, do kterého jsou zařazeny rody, které nebyly podrobně zmíněny v…

Nelze se již přihlásit

Volné pokračování I. části programu Příběhy českých šlechtických rodů a jejich sídel, do kterého jsou zařazeny rody, které nebyly podrobně zmíněny v I. části, které byly součástí českých dějin a jejichž působnost se projevila v historii Československa až do doby nedávné a současné.
1. POD KOROUHVÍ S KALICHEM
Česká šlechta husitská. Ta nejvěrnější, ta kolísavá i ta nepřátelská. Jan Žižka z Trocnova a Kalicha, Jan Roháč z Dubé, bratři Valečovští a jejich skalní hrad, pan Čapek, pán z Vartenberka a jeho rošády. Michalovicové a Oldřich z Rožmberka na straně nepřátel. A cesta pana Jiřího k trůnu.
2. NEDBEJ BOUŘNÝCH DNŮ
Česká šlechta romantická. Auerspergové na Žlebech, Aehrenthalové a jejich proměny známých hradů v Českém ráji. Kousek Anglie ve východních Čechách, čili Hrádek u Nechanic, jako kníže Rohan, čili Sychrov, jihočeský Windsor a jiné krásy.
3. ŠLECHTICI – OBROZENCI
Česká šlechta jako hybatel národního obrození - Karel Egon z Fürsenbergu president KČSN, Frant. Ant. Nostitz stavitel divadla a Společnost přátel umění, Kašpar Maria Sternberg zakladatel Národního muzea, Kinští a Kolowratové jako mecenáši, Vojtěch Deym - přední politik roku 1848 a Nádherní z Borutína na Vrchotových Janovicích jako přívažek.
4. NELEHKÉ OSUDY
Česká šlechta v době nedávné. Pozemková reforma a tři deklarace z let 1938/1939, postoj šlechty k Mnichovu a okupaci. Osudy české šlechty v moderní době, pronásledování komunistickým režimem, Palffyové, Parischové a jiní, na které se dosud nedostalo.

Informace ke kurzu

Cílová skupina:

seniorům nad 55 let a ostatním zájemcům.

Délka

20 hod.

Poznámka:

Termíny konání: 6.2, 11.2., 9.3., 17.3.2020 - vždy od 9:00 do 13:00 hod.
Není bezbariérový přístup do učebny.

Kód13-17-R81
LektorMgr. Ivan Bauer, Mgr. Radek Kotlaba
Cena850 Kč
Termín zahájení 06.02.2020 09:00 - 13:00
Termín ukončení 17. 03. 2020 09:00 - 13:00
Místo konání Rakovník, S. K. Neumanna 251

Rychlé odkazy