Obec a pozemní komunikace

Obec a pozemní komunikace

Aktualizační vzdělávací kurz se zaměřuje na výklad příslušných ustanovení zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích a navazujících právních…

Nelze se již přihlásit

Aktualizační vzdělávací kurz se zaměřuje na výklad příslušných ustanovení zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích a navazujících právních předpisů s důrazem na aktuální vývoj problematiky a poznatky z praxe. Výklad bude zaměřen především na silnice II. a III. třídy, místní a účelové komunikace.
Výběr z obsahu kurzu:
I. Aktuální legislativní stav a připravované změny - informace o legislativním procesu zákona o pozemních komunikacích, sněmovní tisky PS č. 296 a 330 a zákoně č. 227/2019 Sb.
II. Definice pozemní komunikace - kategorizace a vlastnictví, evidenční povinnosti, vymezení podmínek připojování pozemních komunikací, účelové komunikace, dodržování pravidel silničního provozu na účelové komunikaci a výkonu silničního správního úřadu.
III. Součásti a příslušenství pozemní komunikace, silniční pozemky - co zákon o pozemních komunikacích považuje za součást a příslušenství pozemní komunikace a co podřazuje za silniční pozemek, vymezení veřejného parkoviště.
IV. Výstavba pozemních komunikací - zákon o urychlení výstavby, stručné uvedení podmínek výstavby, zákon o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací včetně podmínek rušení pozemních komunikací.
V. Bezpečnost pozemní komunikace, audity – zajištění bezpečnosti pozemních komunikací včetně vypracování auditu.
VI. Obecné užívání pozemní komunikace a jeho zpoplatňování – používání reklamních zařízení, omezení obecného užívání uzavírkami a objížďkami včetně koordinace povolování uzavírek na určitém území.
VII. Zabezpečování sjízdnosti a schůdnosti pozemní komunikace, pevné překážky - vysvětlení podmínek, veřejné účelové komunikace, umisťování pevných překážek (např. závor na veřejně přístupném parkovišti) aj.
VIII. Ochrana pozemních komunikací - zdroje ohrožení, styk pozemní komunikace s okolím, používání pozemní komunikace při velkých stavbách a při mimořádných změnách dopravního významu, působnosti silničního správního úřadu, podmínky a pravidla kontrolního vážení na pozemních komunikacích.
IX. Výkon státní správy, státní dozor a přestupky s ohledem na zákon o kontrole, státní dozor na pozemních komunikacích (včetně účelové komunikace), skutkové podstaty přestupků včetně hmotně-právních a procesně-právních odchylek.
X. Dotazy a diskuse, řešení praktických příklad

Informace ke kurzu

Cílová skupina:

Cílovou skupinou jsou úředníci, starostové a další zaměstnanci územních samosprávných celků, kteří vykonávají správu pozemních komunikací a vlastnická práva k pozemním komunikacím.

Délka

7 hod.

Poznámka:

Akreditace MV: AK/PV-28/2020

Kód02-01-A81
LektorJUDr. Pavel Vetešník Ph.D.
Cena1 100 Kč
Termín konání 14.04.2020 09:00 - 15:15
Místo konání Praha, Zborovská 11

Rychlé odkazy