Labyrintem ctností a neřestí s různými osobnostmi české historie I. a II.

Labyrintem ctností a neřestí s různými osobnostmi české historie I. a II.

Cyklus přednášek je inspirován souborem soch ctností a neřestí od mistra Brauna v komplexu Kuks.
Ale nebude to jen o baroku. Bude to o zajímavých…

Nelze se již přihlásit

Cyklus přednášek je inspirován souborem soch ctností a neřestí od mistra Brauna v komplexu Kuks.
Ale nebude to jen o baroku. Bude to o zajímavých postavách naší i evropské historie. Osobnosti byly vybírány podle toho, jaks e v jejich povaze a jejich skutcích odrážely některé ctnosti a neřesti.
Zamyslíme se nad tím, jací lidé to byli, nakolik je utvářela doba, ve které žili, a co nám jejich odkaz může dát dnes.
V každém cyklu se zaměříme na dvě až tři vlastnosti, abychom zjistili, že jen málokdo je černý nebo bílý a že minulost a současnost se často prolínají v barevném kaleidoskopu.

Labyrintem ctností a neřestí II. –díl 1. Láska
Lektor: Mgr. Radek Kotlaba

Kdo jsou nejslavnější milenecké páry minulosti a co je proslavilo? Braun však nezobrazil lásku ve významu „amor“ nýbrž „caritas“. Více tedy o lásce blíženecké a o proměnách vztahu společnosti k dětem v minulosti a podobách dětství. Jak vidí minulost rodiny historická demografie a třeba dojde i na naše prababičky feministky.
Labyrintem ctností a neřestí II. díl 2. Obžerství
Lektor: Mgr. Radek Kotlaba
Co lidé v minulosti jedli? Nečekejte kurz historického vaření, ačkoliv i na nějaký recept může dojít, ale spíše se budeme věnovat nejdůležitějším kulturním plodinám, jejich původu a vlivu, který měly na vývoj společnosti. Netřeba zdůrazňovat, že se zemědělstvím úzce souvisí počasí a tak můžeme zabrousit i do vlivu klimatických změn na náš jídelníček a bohatost stolu. A když už jsme u obžerství, tak co opilství a kde jsou kulturně tolerované některé drogy a jiné ne?
Labyrintem ctností a neřestí II. – díl 3. Faleš
Lektor: Mgr. Ivan Bauer
FALEŠ je jistě zavrženíhodná. V Braunově pojetí má škrabošku a usmívá se poněkud potměšile. Jako by věděla, co přijde. Jako by věděla, že málokdo odolá. Faleš a lstivost jsou sestry lži a zbraně pomluvy. Umí jen trochu seknout, ale dovede také hanebně zradit. A zrádců v historii najdeme dost. Jsou mezi rytíři i mezi učenci, nosí kněžský kolárek i sokolskou čamaru. Jejich motivy jsou různé. Jednou strach, jindy zisk. A tak v tomto vyprávění potkáme básníka i husitu, advokáta i výsadkáře. A to zůstaneme jen v Čechách.
Labyrintem ctností a neřestí II. díl 4. – Chamtivost
Lektor: Mgr. Ivan Bauer
CHAMTIVOST, hrabivost či lakota, to jsou neřesti, které otravují duši. Kradou radost, zužují pohled. Ukázkovým příkladem je Moliérův hrdina. Ale ten má spousty předchůdců i následovníků. Braunova lakota sedí na truhlici, zpoza které se vítězně usmívá ďábel. Lakomce totiž jeho bohatství svazuje, spaluje a sžírá. S bohatstvím přichází často strach. A naši chamtivci? Věděli jste, že Dalibor se soudil s vlastním otcem? Že královský poručník Ota získal místo peněz pěkný kus Čech? Že s válkou se výborně obchoduje? Tedy alespoň na valdštejnských panstvích? Bohatství a štěstí ovšem málokdy chodí spolu.

Informace ke kurzu

Cílová skupina:

seniorům 55+ a veřejnosti

Délka

5 hod.

Poznámka:

dotace města Příbram

Kód13-42-P71
LektorMgr. Iva Bauer, Mgr. Radek Kotlaba
Cena150 Kč
Termíny konání 24.02.2020 09:00 - 14:00 (1. díl)
23.03.2020 09:00 - 14:00 (2. díl)
15.04.2020 09:00 - 14:00 (3. díl)
20. 05. 2020 09:00 - 14:00 (4. díl)
Místo konání Příbram I, nám. TGM č.p.121, budova MěÚ

Rychlé odkazy