Volby v praxi obecních úřadů

Volby v praxi obecních úřadů

Cílem vzdělávacího kurzu je seznámení s činností obecních úřadů na úseku jednotlivých druhů voleb. Pozornost bude věnována především sestavování a…

Nelze se již přihlásit

Cílem vzdělávacího kurzu je seznámení s činností obecních úřadů na úseku jednotlivých druhů voleb. Pozornost bude věnována především sestavování a vedení seznamu voličů, dalším úkolům obecního úřadu, okrskových volebních komisí a vybavení volebních místností. Téma bude doplněno o stanoviska a metodiky Ministerstva vnitra na úseku voleb včetně uvedení příkladů z praxe a nejčastějších nedostatků a pochybení, ke kterým dochází. Největší důraz je v semináři kladen na nadcházející volby.
Výběr z obsahu kurzu:
I. Aktuální legislativní stav, obecná ustanovení a právo volit
Právní předpisy na úseku voleb, přehled posledních změn legislativy, elektronizace procesu přípravy voleb. Funkční období, volební okrsky, doba a místo konání voleb, právo volit a právo být volen.
II. Volební orgány a jejich činnost
Činnosti jednotlivých volebních orgánů, zejména obecního úřadu, starosty a okrskové volební komise.
Okrsková volební komise – členové, delegování, jmenování na neobsazená místa, vznik a zánik členství v okrskové volební komisi, zapisovatel, 1. zasedání okrskové volební komise, nároky členů okrskových volebních komisí.
III. Seznam voličů podle jednotlivých druhů voleb, voličské průkazy
Jednotlivé fáze tvorby seznamu voličů, uzavření seznamu voličů a předání výpisu ze seznamu voličů okrskovým volebním komisím, voličský průkaz – tiskopis, žádost o vydání.
IV. Příprava a průběh hlasování
Informování voličů, oznámení o době a místě konání voleb, informace o základních zásadách hlasování, hlasovací lístky, příprava a vybavení volebních místností. Základní informace o zásadách a způsobu hlasování, přenosná volební schránka, přerušení hlasování, kontrola hlasování a sčítání hlasů.
V. Zjišťování výsledků voleb, ukončení činnosti okrskové volební komise
Základní informace o sčítání hlasů, posuzování hlasovacích lístků, zápis, předání zápisu ČSÚ, výsledky voleb. Předání volební dokumentace do úschovy obecnímu úřadu. Odměňování členů okrskové volební komise.
VI. Vznik a zánik mandátu, volební kampaň
Stručné shrnutí mandátu, náhradníci, soudní přezkum – spolupráce se soudem, přestupky.
Vyhrazení plochy pro vylepení volebních plakátů starostou obce, volební agitace v objektu, kde je umístěna volební místnost, a v jeho bezprostředním okolí. Zákaz poskytování informací o průběhu voleb a zákaz zveřejnění zjištěných výsledků voleb.
VII. Diskuze a dotazy

Informace ke kurzu

Cílová skupina:

Cílovou skupinou jsou úředníci, starostové a další zaměstnanci územních samosprávných celků, kteří mají na starost přípravu voleb.

Délka

6 hod.

Poznámka:

Akreditace MV: AK/PV-30/2020

Kód16-14-A81
LektorBc. Kamil Choc DiS.
Cena985 Kč
Termín konání 18.06.2020 08:30 - 13:45
Místo konání Praha, Pštrossova 15

Rychlé odkazy