Webinář: Děti v kontextu domácího násilí

Webinář: Děti v kontextu domácího násilí

Seminář zaměřený na prevenci domácího a genderově podmíněného násilí.
Domácí násilí je fenomén, který je v praxi častější, než si je ochotna…

Nelze se již přihlásit

Seminář zaměřený na prevenci domácího a genderově podmíněného násilí.
Domácí násilí je fenomén, který je v praxi častější, než si je ochotna většina lidí připustit. Práce na tomto tématu s dětmi je důležitá i proto, že podle výzkumů a odborné praxe platí dvě zákonitosti: 1. Kdo byl násilí vystaven, má vůči němu příliš velkou toleranci. 2. Násilí má silnou tendenci se reprodukovat z generace na generaci a to v obojí formě – jako pachatel i jako oběť, přičemž dochází k prolínání obou.
Prožívání u dětí, které jsou v „pouhé“ roli svědků násilí mezi rodiči, má také své zákonitosti a významně ovlivňuje jejich současný i budoucí život ve všech sférách (emocionální, fyzické i kognitivní). Ve školním prostředí se můžeme setkat také s tím, že v domácím násilí mohou mít kořeny například problémy s chováním, učením nebo zdánlivě nesouvisející fyzické obtíže, jako je zvýšená nemocnost. Pokud ovšem není odhalena skutečná příčina a násilí není zastaveno, nemá škola šanci je odstranit nebo zmírnit.
Animovaný film Zuřivec je natočený na motivy skutečné události a na základě vyprávění dětí, které zažily domácí násilí. Film je vhodným nástrojem pro přiblížení této problematiky žákům od pátých tříd.
Seminář poskytne pedagogům a poradenským pracovníkům školy nástroj pro prevenci problému domácího násilí – animovaný film Zuřivec - a metodiku, jak s ním konkrétně pracovat ve třídě.
Obsah - témata:
- domácí násilí - úvodní reflexe:
- animovaný film Zuřivec – úvod, promítnutí a reflexe
- diskuze o filmu, popis a rozbor
- praktické vyzkoušení konkrétních strategií a aktivit s využitím tohoto filmu ve výuce
- náměty pro práci s filmem ve třídě - návrh rámce na promítnutí filmu dětem a aktivity pro práci s dětmi: Dopis dětem, Dopis rodičům, Otázky k jednotlivým postavám, Loajalita, trápení, Podrobný rozbor jedné scény
- bezpečné prostředí, kontakty, kam se děti, případně učitelé mohou obrátit o pomoc
- dotazy účastníků

Informace ke kurzu

Cílová skupina:

pedagogickým pracovníkům všech druhů a stupňů škol a školských zařízení, školním metodikům prevence, výchovným poradcům, školním psychologům

Délka

6 hod.

Poznámka:

Seminář zdarma - dotovaný Středočeským krajem, určený pouze pro školy Středočeského kraje. Děkujeme za pochopení.

Kód14-05-G91
AkreditaceMSMT-14246/2018-1-647
LektorPhDr. Pavla Majerová
Cena0 Kč
Termín konání 24.11.2020 13:00 - 15:00
Místo konání neurčeno/on-line forma

Rychlé odkazy