Integrovaný záchranný systém a ochrana obyvatelstva (krizové řízení) v podmínkách územně samosprávných celků

Integrovaný záchranný systém a ochrana obyvatelstva (krizové řízení) v podmínkách územně samosprávných celků

Cílem vzdělávacího kurzu je poskytnout účastníkům informace týkající se problematiky integrovaného záchranného systému (IZS), ochrany obyvatelstva …

Nelze se již přihlásit

Cílem vzdělávacího kurzu je poskytnout účastníkům informace týkající se problematiky integrovaného záchranného systému (IZS), ochrany obyvatelstva (OO), požární ochrany (PO) a krizového řízení (KŘ) z hlediska úkolů a opatření v podmínkách územních samosprávných celků.
V úvodu programu jde především o seznámení se s přehledem právních předpisů
a vymezením pojmů z hlediska krizové legislativy. V rámci IZS jsou zařazeny základní informace k jednotlivým složkám IZS, stálým orgánům pro koordinaci složek IZS, havarijnímu plánování, postavení a úkoly státních orgánů a orgánů územních samospráv
při přípravě na mimořádné události (MU) / krizové situace (KS) a při provádění záchranných a likvidačních prací.
V další části programu jsou v rámci OO zařazeny tematické okruhy zahrnující základní prvky OO (systém varování, evakuace, individuální a kolektivní ochrana, nouzové přežití obyvatelstva a další konkrétní činnosti ochrany), hospodářská opatření při krizových situacích, formy a metody přípravy OO u dospělé populace, a to včetně školní výuky ochrany člověka za MU a financování záchranného systému. Dále je v programu prakticky představen Portál krizového řízení Středočeského kraje, využití jeho funkcí v rámci činnosti orgánů krizového řízení a využití informací pro veřejnost.
Výběr z obsahu kurzu:
I. Úvod, právní předpisy a důležité dokumenty (krizová legislativa).
II. Koordinace složek IZS při společném zásahu, úrovně řízení, stálé orgány pro koordinaci složek.
III. Příprava na mimořádné události a provádění záchranných a likvidačních prací, práva a povinnosti právnických a fyzických osob při mimořádných událostech, financování záchranného systému.
IV. Základní organizační a technická opatření ochrany obyvatelstva a jejich plánování.
V. Havarijní plánování, dokumentace IZS a požární ochrany v podmínkách ÚSC.
VI. Požární ochrana, požární prevence a protipožární opatření, požární bezpečnost staveb, dokumentace požární ochrany v podmínkách územně samosprávných celků
VII. Hospodářská opatření při krizových situacích se zaměřením na územní úroveň, pohotovostní zásoby a zásoby pro humanitární pomoc, regulační opatření.

Informace ke kurzu

Cílová skupina:

Kurz je určen starostům obcí a měst, primátorům statutárních měst, úředníkům a vedoucím úředníkům a dalším zaměstnancům územních samosprávných celků, zaměstnancům obecních a městských policií.

Délka

6 hod.

Poznámka:

Akreditace MV: AK/VE-165/2014

Kód16-04-A91
AkreditaceAK/VE-165/2014
LektorIng. Luboš Navrátil, Ing. Josef Fajgar
Cena985 Kč
Termín konání 24.11.2020 09:00 - 14:15
Místo konání Praha, Zborovská 11

Rychlé odkazy