Problematika imobilizačního syndromu v sociálních službách

Problematika imobilizačního syndromu v sociálních službách

Cílem kurzu je seznámení účastníků s problémem dlouhodobého omezení pohybové aktivity v souvislosti s upoutáním na lůžko. Poskytnuty budou základní…

Nelze se již přihlásit

Cílem kurzu je seznámení účastníků s problémem dlouhodobého omezení pohybové aktivity v souvislosti s upoutáním na lůžko. Poskytnuty budou základní odborné informace v oblasti komplexní péče o imobilní klienty. Účastníci se seznámí s druhy a rozsahy postižení u imobilních pacientů. Důležitá je pomoc při péči o klienty, lepší porozumění a um účinně předcházet komplikacím vznikajícím v důsledku imobilizace (tzv. imobilizační syndrom). Důležité jsou i informace o komplexní péči o osoby, které jsou z důvodu fyzického nebo psychického onemocnění dlouhodobě upoutáni na lůžko.
Obsah kurzu:
- Úvod do tématu, příčiny vzniku imobilizačního syndromu, psychosociální reakce na imobilitu, změny osobnosti klienta a reakce na oslabení soběstačnosti.
- Projevy imobilizačního syndromu v jednotlivých orgánových soustavách, osvojení základních znalostí týkajících se organismu člověka, pochopení anatomie a fyziologie jednotlivých soustav a jejich vzájemné propojení při péči o klienta.
- Dekubity jako následek imobilizačního syndromu, prevence dekubitů, predilekční místa vzniku dekubitů, hodnocení rizika vzniku, klasifikace dekubitů, preventivní opatření.
- Pohybová aktivizace klienta - cvičení, nácviky, vertikalizace a přesun klienta, spolupráce s fyzioterapeutem, aktivní a pasivní cvičení na zvýšení svalové síly a zachování maximální možné soběstačnosti klienta.
- Shrnutí, doplnění zbývajících informací, otázky.

Informace ke kurzu

Cílová skupina:

Pracovníkům v sociálních službách, sociálním pracovníkům.

Délka

8 hod.

Poznámka:

Kód09-39-A11
AkreditaceA2018/0637-SP/PC
LektorPhDr. Drahomíra Boubínová
Cena1 100 Kč
Termín konání 11.05.2021 09:00 - 16:00
Místo konání Praha, Sportovní 846/22

Rychlé odkazy