Vlastivědné putování po českých regionech I.

Vlastivědné putování po českých regionech I.

Cyklus seminářů zaměřený na významné oblasti a regiony naší země. Jednotlivé semináře se budou věnovat historickým kořenům osídlení krajiny a vlivu…

Nelze se již přihlásit

Cyklus seminářů zaměřený na významné oblasti a regiony naší země. Jednotlivé semináře se budou věnovat historickým kořenům osídlení krajiny a vlivu lidí na její další vývoj, pokusí se propojit tvář krajiny s významnými historickými postavami, šlechtickými rody i s moudrými hospodáři, zaměří se na to, jakou stopu nám minulé generace zanechaly a jak se krajina a lidé propojují dnes. Program zároveň nabídne účastníkům možné cíle výletů pro aktivní trávení volného času.
PUTOVÁNÍ PODLE VODY
Osou našeho putování bude Zlatá stoka, tematicky se budeme věnovat posledním Rožmberkům. Čeká nás nejen putování zapomenutými místy, ale hlavně povídání o řemeslech s vodou spojených. Hlavně o mlynářství a rybníkářství. Provázet nás budou Štěpánek Netolický i Jakub Krčín, ale také Šimon Lomnický nebo Jan Roháč. Zdržíme se v Třeboni i v Krumlově, na veselském mlýně i na tom bošileckým mostku. Bude to o umu našich předků i o mravech pokleslých, o dávných bájích i nedávných povodních.
KRÁLOVSKÝ JIH
Tentokrát stopou královskou, kláštery a hrady. Hrdý Zvíkov, přemyslovské Budějovice a obrozenci v Písku.
VÝCHODNÍ ČECHY V PROMĚNÁCH STALETÍ
Region v proměnách času. Od středověké hradské soustavy přes renesanční rezidenci a barokní refektář k tzv. Salónu republiky v Hradci Králové. Od rytířských hradů k pohraničním pevnostem.
PUTOVÁNÍ POD HORAMI – JIŽNÍ BRDY
Tentokrát se budeme pohybovat ve stínu brdských hřebenů. Podbrdsko je krajem poustevníků i romantiků. Jen Třemšín sám by mohl vyprávět. Ale dáme slovo také pánům z Rožmitálu i Hanušovi Kolovratskému, v Rožmitále vzpomeneme na skvělého kantora i na věhlasného lesmistra. Povíme si, odkdy je Poříčí Spálené i o jednom prázdném hrobu a honosném náhrobku. Region malý, příběhy velké.

Informace ke kurzu

Cílová skupina:

seniorům a ostatním zájemcům

Délka

20 hod.

Poznámka:

Kód13-18-H21
LektorMgr. Ivan Bauer
Cena850 Kč
Termíny konání 01.10.2021 09:00 - 13:30 (1. díl)
05.11.2021 09:00 - 13:30 (2. díl)
08.12.2021 09:00 - 13:30 (3. díl)
11. 01. 2022 09:00 - 13:30 (4. díl)
Místo konání Sázava, Společenský dům

Rychlé odkazy