Dvacet osobností dvacátého století II.

Dvacet osobností dvacátého století II.

V DĚJINÁCH KAŽDÉHO NÁRODA SE OBJEVUJÍ OSOBNOSTI, KTERÉ NAD JINÉ VYČNÍVAJÍ SVÝM MYŠLENÍM, TVORBOU ČI ŽIVOTEM. OSOBNOSTI, KTERÉ VŽDY DRŽELY KROK S…

Nelze se již přihlásit

V DĚJINÁCH KAŽDÉHO NÁRODA SE OBJEVUJÍ OSOBNOSTI, KTERÉ NAD JINÉ VYČNÍVAJÍ SVÝM MYŠLENÍM, TVORBOU ČI ŽIVOTEM. OSOBNOSTI, KTERÉ VŽDY DRŽELY KROK S DOBOU, I OSOBNOSTI, KTERÉ JI PŘEDBĚHLY. OSOBNOSTI, KTERÉ UDÁVALY SMĚR, OSOBNOSTI, KTERÉ ZKOUMALY DOSUD NEPROBÁDANÉ CESTY, OSOBNOSTI, KTERÉ CESTAMI ŽIVOTA KRÁČELY NEOCHVĚJNĚ VPŘED. OSOBNOSTI, KTERÉ BUDILY KONTROVERZE, INSPIROVALY JINÉ, NEBO DOKÁZALY STRHNOUT DAVY. DVOUSEMESTRÁLNÍ KURZ, KTERÝ VÁM NABÍZÍME, VÁM V SOUVISLOSTECH A V MULTIDISCIPLINÁRNÍM POHLEDU PŘIBLÍŽÍ VYBRANÝCH DVACET OSOBNOSTÍ DVACÁTÉHO STOLETÍ, KTERÉ ZANECHALY NESMAZATELNOU STOPU V ČESKÉM A SLOVENSKÉM PROSTŘEDÍ.

1. setkání
Přednášející: doc. PhDr. Vladimír Srb, Ph.D., prorektor ARC – VŠPSV
Název přednášky: František Soukup: spoluzakladatel Československa
Anotace obsahu přednášky: Mezi zakladatele republiky patřily i osobnosti, o kterých se nemluví tak často, jako o TGM nebo Edvardu Benešovi. František Soukup patřil ke klíčovým osobnostem 28. října 1918, byl prvním ministrem spravedlnosti a dlouholetým předsedou Senátu Národního shromáždění.
Název přednášky: František Moravec
Anotace obsahu přednášky: Rodák ze středočeské Čáslavi, který vybudoval nejlepší zpravodajskou službu v Evropě. Díky němu měla naše vláda přesné informace o začátku okupace a britská tajná služba se v prvních měsících války spoléhala zejména na jeho zjištění.

2. setkání
Přednášející: doc. PhDr. Vladimír Srb, Ph.D., prorektor ARC – VŠPSV
Název přednášky: Milan Rastislav Štefánik
Anotace obsahu přednášky: Mnohovrstevná osobnost astronoma, cestovatele, politika, legionáře, jehož život předčasně ukončila tragická smrt.
Název přednášky: Alois Eliáš
Anotace obsahu přednášky: Legionář, voják, diplomat a politik, který zasadil nacistům několik ran zevnitř okupovaného státu.

3. setkání
Přednášející: PhDr. Michal Pehr, Ph.D.
Název přednášky: Neteř bratří Čapků a novinářka Helena Koželuhová.
Anotace obsahu přednášky: Přednáška bude zaměřena na osudy Heleny Koželuhové, která byla neteří bratří Čapků a po únoru 1948 musela uprchnout do ciziny
Název přednášky: Teoretik lidové demokracie Edvard Beneš.
Anotace obsahu přednášky: Přednáška bude zaměřena na roli Edvarda Beneše v závěru jeho života tj v období třetí republiky 1945-48

4. setkání
Přednášející: Mgr. Michal Macháček, Ph.D.
Název přednášky: Alexander Dubček: Komunista s lidskou tváří
Anotace obsahu přednášky: Životní peripetie politika, který se stal symbolem reformního procesu v Československu i jeho pádu. Například si povíme, do jaké míry se jednalo o snílka, či pragmatika, a jaké vztahy udržoval s Vasilem Biľakem, Leonidem Iljičem Brežněvem nebo Václavem Havlem.
Název přednášky: František Kriegel: Ten, který nepodepsal
Anotace obsahu přednášky: Jak došlo k tomu, že původem židovský chlapec z Haliče, lékař a Španělák se řadí do pantheonu českých osobností, které dokázaly vzdorovat silnějšímu?

5. setkání
Přednášející: Mgr. Petra Hirtlová, PhD., ředitelka CCV na ARC – VŠPSV
Název přednášky: Dušan Jurkovič
Anotace obsahu přednášky: Architekt mezinárodního významu s osobitým stylem se věnoval i navrhování interiérů a etnografii. Otisk svého vnímání světa zanechal na mnoha místech SR a ČR
Název přednášky: Jozef Kroner
Anotace obsahu přednášky: Herecká legenda s nesmírným talentem, která dokázala stejně přesvědčivě diváka rozesmát i rozplakat. Film, ve kterém ztvárnil hlavní postavu, získal prvního československého Oscara.

Informace ke kurzu

Cílová skupina:

seniorům a ostatním zájemcům

Délka

20 hod

Poznámka:

Kód13-64-H42
Lektorkolektiv lektorů
Cena850 Kč
Termíny konání 22.09.2022 09:00 - 12:15 (1. díl)
10.10.2022 09:00 - 12:15 (2. díl)
02.11.2022 09:00 - 12:15 (3. díl)
09.01.2023 09:00 - 12:15 (4. díl)
23. 01. 2023 09:00 - 12:15 (5. díl)
Místo konání Zruč nad Sázavou, 5.května 510

Rychlé odkazy