9yvmonm7uu_____VR

Prevence duševního zdraví a virtuální realita

26.01.2023  | 

Mimořádný workshop prevence zdarma

Zveme všechny zájemce, především z řad metodiků prevence, výchovných poradců a školních psychologů, ale i ostatních pedagogů na workshop, který se bude zabývat prevencí duševního zdraví s využitím virtuální reality.

Součástí workshopu bude promítání filmu Tmání a beseda s jeho tvůrcem a protagonistou Ondřejem Moravcem.

 

Tmání je autobiografický animovaný film, který využívá virtuální realitu k zobrazení autentických zážitků mladého člověka s depresí. Přináší nejen hluboký vhled do „temné noci duše“, ale i naději a cestu, jak se s nemocí vyrovnat. Na této cestě provází diváka hlavní hrdina Ondřej. Sdílíme jeho pocity při prvních depresivních epizodách na rodinném výletě v dětství, na univerzitě při snaze o perfektní výsledky, i později v práci při každodenních zápasech s depresivním „tmáním". Spolu s ním divák prochází interaktivním příběhem, může se doslova dotknout jeho světa a podat hrdinovi pomocnou ruku. Film umožňuje na chvíli zažít a pochopit, jaké to je žít s touto nemocí a jaké mechanismy mohou lidé s depresí využít, aby se cítili lépe. Ondřej zjišťuje, že jeho cestou k boji s depresí je jeho vlastní hlas. Film Tmání otevírá debatu o bolestech duše, nabízí terapeutický účinek i naději, že i s nemocí, jakou je deprese, lze vést plnohodnotný život (zdroj: https://www.kinobox.cz/film/725054-tmani )

 

Na workshopu si budeme povídat nejen s protagonistou, ale i s lektorkami o jejich zkušenosti s žákovskými kolektivy, které Tmání zhlédly. Budeme reflektovat svoji zkušenost s prevencí duševního zdraví ze škol a nabídneme další metodické materiály využitelné ve školách.

  • Termín: středa 22. února od 9:00 do 12:00
  • Místo: Centrum současného umění DOX, Poupětova 1, Praha 7 – Holešovice
  • Odkaz na přihlášení: https://visk.cz/akce/3P5:14-29-G51

Rychlé odkazy