63uut3sy7j_____IMG_0799

Další vzdělávání pedagogických pracovníků jako krajská a státní priorita

26.09.2019  |  Mgr. Jiří Holý

V kongresovém sále zámeckého hotelu Maxmilián Loučeň ve Středočeském kraji  se uskutečnilo ve dnech 23. a 24. 09. 2019 pracovní setkání zástupců krajských vzdělávacích zařízení sdružených v Asociaci KVZ.

V kongresovém sále zámeckého hotelu Maxmilián Loučeň ve Středočeském kraji  se uskutečnilo ve dnech 23. a 24. 09. 2019 pracovní setkání zástupců krajských vzdělávacích zařízení sdružených v Asociaci KVZ, jejímiž členy je již deset krajů České republiky. Setkání, které zahájila vedoucí oddělení správního a organizačního odboru školství Krajského úřadu Středočeského kraje, Mgr. Ingrid  Vavřínková, programově a organizačně zabezpečoval Vzdělávací institut Středočeského kraje. Celé dvoudenní jednání řídil ředitel VISK, Mgr. Jiří Holý, který je v současné době i předsedou Asociace KVZ.

Hlavním hostem  jednání byl náměstek ústředního školního inspektora  ČŠI, PhDr. Ondřej Andrys, MAE, MBA, který se ve svém obsáhlém vystoupení věnoval DVPP v kontextu výsledků vzdělávání v regionálním školství. Ocenil roli krajských vzdělávacích zařízení jako jedněch z největších poskytovatelů DVPP, jejich podíl na profesním vzdělávání učitelů a také úroveň jejich spolupráce s ČŠI. Na jeho vystoupení navázala Ing. Dana Pražáková, Ph.D., vedoucí kanceláře ÚŠI ČŠI, tématem  formativního hodnocení a možnostmi participace KVZ na jeho zavádění do škol. Se svými příspěvky vystoupili také představitelé MŠMT a zástupce  projektu SYPO.

Na jednání Asociace KVZ  byla projednána další strategie rozvoje DVPP zejména v souvislosti se schválením nového Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy České republiky na období 2019 - 2023, na jehož základě všechny kraje připraví své vlastní krajské  dlouhodobé záměry, které jsou pro ně zásadními koncepčními dokumenty. Na jednání zazněla i klíčová informace o skutečnosti, že DVPP se stalo opět jednou ze státních priorit, jejímuž naplňování krajská vzdělávací zařízení pro DVPP zřizovaná kraji významně přispívají. Proto byla v novém DZ ČR také zdůrazněna jejich role i tím, že byla přímo definována potřeba systémové podpory KVZ ze strany krajů jako jejich zřizovatelů.

Rychlé odkazy