Příběhy českých šlechtických rodů a jejich sídel – část I.

Příběhy českých šlechtických rodů a jejich sídel – část I.

Cyklus seminářů volně navazující na program Vlastivědného putování po českých regionech I., II. a III. V každé ze 4 částí semestrálního programu…

Nelze se již přihlásit

Cyklus seminářů volně navazující na program Vlastivědného putování po českých regionech I., II. a III. V každé ze 4 částí semestrálního programu budou představeny tři až čtyři šlechtické rody, jejich vliv na českou historii a jejich šlechtická sídla. Pozornost bude soustředěna na osudy významných představitelů šlechty, ale i dalších inspirativních dobových postav.

1. Šlechta a šlechtictví v českých zemích, původ a význam šlechty
Staré české šlechtické rody doby přemyslovské a lucemburské, šlechtické úřady a správa státu, šlechtický velkostatek v době jagellonské.
- Páni erbu sviní hlavy – Buzicové - Od skromných začátků vysoko, kroniky a skutečnost, cesty pana Lva.
- Páni erbu ostrve – Ronovci - Doba hladu a dřeva, hrdý pan Jindřich a jiní.
- Jak se převlékají kabáty – Vartenberkové - Bohatší než král, lstivější než had, pan Čeněk v nejtvrdší pevnosti.
- V erbu růže – Vítkovci - Kolonizace jihu, oddaná služba i zrada, Záviš laskavý i drsný, dvořané i padělatelé listin.
2. Česká šlechta v době baroka
Doba světel a stínů, emigrace a nová šlechta. Ke dvoru nebo do armády? S Habsburkem, či proti trůnu.
- Černínové z Chudenic - barokní diplomaté, zakladatelé prvního arboreta u nás i odvážní restituenti. Jak se dnes bydlí na zámku? Modrá krev a zaměstnanecká loajalita.
- Schwarzenberkové - Turecký vítěz i napoleonský straník, lesnický odborník i ministr a vyslanec ve Vatikánu, ty všechny bychom v rodě našli. Rodové heslo a jeho přesah.
- Lobkowiczové – ze skromnosti k výšinám, od pleticháře Jiříka přes věhlasného pana Vojtěcha Popela až k panu Jaroslavovi, princi z Lobkovic.
3. Česká šlechta úřednická
Rody, které se z měšťanského (či venkovského) prostředí vypracovaly až na vrchol aristokratické hierarchie.
- Schlikové - Z chebských měšťanů správci Lokte a majitelé dolů v Jáchymově, oběti bělohorské bitvy i staroměstské exekuce, tvůrci „zahrady mariánské“ na Jičínsku, dnes správci Prachovských skal.
- Chotkové z Vojnína - Elitní úředníci českého i rakouského státu, nejskvělejší stavitelé klasicismu, ale i vůbec poslední zámecké novostavby u nás, inspirátoři modernizace Prahy, zachycení na jedné z nejstarších fotografií.
- Neuberkové - Pražští advokáti a posléze rytíři země české, jedni z hybatelů českého národního hnutí v 19. století, sběratelé starých českých knih, které budeme sledovat až po hořké konce jejich sbírky.
- Bartoňové z Dobenína - Nejúspěšnější čeští textiláci v německém oboru podnikání, novošlechta, která si koupila titul i sídla ve 20. století a nevzdala se titulu ani v Československé republice, mecenáši dostavby katedrály.
4. Rody, které do Čech přišly a zůstaly
Rody původem z cizích zemí, které zanechaly v českém prostředí v dobrém slova smyslu nesmazatelnou stopu a mnohdy se sžily s místním prostředím tak, že se staly nedílnou součástí české aristokracie.
- Buquoyové - Starý francouzský rod, který se dostal do Čech v době třicetileté války, tvůrci přírodního parku „Tereziino údolí“ u Nových Hradů i prvních přírodních rezervací (Boubín), mají mezi sebou filantropa, ale i vědce a vynálezce, v 19. století se hlásili k české, ale v minulém století k německé národnosti.
- Colloredo-Mansfeldové - Již v roce 1648 bránili Prahu před Švédy, dnes znovu správci panství Dobříš a Zbiroh, které ale před konfiskací neochránila ani účast členů rodu v partyzánském i zahraničním odboji proti nacismu, o zámek v Opočně vedou jeden z nejvleklejších restitučních sporů.
- Dietrichsteinové – vojáci a církevní hodnostáři. Do jihomoravského Mikulova přenesli kus Toskánska a nechali zde rozkvést slavnou židovskou obec, v jejich brněnském paláci sídlí Moravské zemské muzeum, majetek v 19. století po přeslici přešel na rod Mensdorff-Poully, u nich se proto také zastavíme.
- Thurn Taxisové - milovníci koní, pošťáci a cukrovarníci. Majitelé akcií firmy L&K, jedna z nejbohatších evropských rodin, kterou skandálně opustil „selský kníže“ Rudolf Troskov, na jejich zámku se konalo první české utkání v kopané a dnes se pyšní labyrinty.

Informace ke kurzu

Cílová skupina:

seniorům nad 55 let a ostatním zájemcům.

Délka

20 hod.

Poznámka:

dotace města, termíny 30.9., 11.10. a 4.12.2019

Kód13-16-P72
LektorMgr. Ivan Bauer, Mgr. Radek Kotlaba
Cena650 Kč
Termíny konání 04.09.2019 09:00 - 14:00 (1. díl)
30.09.2019 09:00 - 14:00 (2. díl) | Březnice, Blatenská 53
11.10.2019 09:00 - 14:00 (3. díl) | Březnice, Blatenská 53
04. 12. 2019 09:00 - 14:00 (4. díl) | Březnice, Blatenská 53
Místo konání Březnice, Blatenská 53

Rychlé odkazy