Komiks na základní škole (kombinovaná forma)

Komiks na základní škole (kombinovaná forma)

Kombinovaný seminář s webinářem a praktickou dílnou zaměřený na začleňování komiksu do výuky a volnočasových aktivit účastníky provede stručnou…

Nelze se již přihlásit

Kombinovaný seminář s webinářem a praktickou dílnou zaměřený na začleňování komiksu do výuky a volnočasových aktivit účastníky provede stručnou historií komiksu a seznámí s komiksy pro děti i pro dospělé.

V úvodním webináři budou představeny komiksové žánry od komiksu super-hrdinského přes fantasy, sci-fi, horor, western, detektivní, romantický, akční nebo třeba historický. Pomocí komiksu může čtenář proniknout do historických souvislostí, filozofie nebo techniky, učit se cizí jazyky nebo cestovat po cizích zemích. Stejně dobře může přivést čtenáře k náročným tématům, kterým by se jinak vyhnuli.

V praktickém semináři budou představeny náměty, jak žáky s komiksem seznámit, jak je podporovat ve vlastní tvorbě a budovat vztah ke komiksovému světu. Pro svoji specifickou formu na pomezí literárního a výtvarného umění se do něj dá dobře vstoupit prostřednictvím vlastní tvorby, hry a aktivity. Účastníci si proto některé hry a pracovní listy sami vyzkouší.
Na příkladech dobré praxe bude ukázáno, jak se s dětmi z 1. stupně, příp. ve školní družině hraje komiksové divadlo, co je komiksová abeceda a které vyjadřovací prvky tvoří základní stavební kameny komiksu. Budou ukázány možnosti jak žáky na 2. stupni, příp. ve školním klubu vtáhnout do porozumění komiksu a jak je do jeho tvorby aktivně zapojit.
Procházka komiksovou historií bude zahájena u jeskynních maleb a zakončena u komiksů na billboardech, v muzejních expozicích a v učebnicích.

Informace ke kurzu

Cílová skupina:

učitelům ZŠ, vychovatelům školských zařízení

Délka

8 hod.

Poznámka:

Kód04-51-H61
AkreditaceMSMT-21290/2020-2-653
LektorMgr. Klára Smolíková
Cena1 500 Kč
Termín zahájení 09.10.2023 16:00 - 17:30
Termín ukončení 10. 10. 2023 09:00 - 14:00 | Kutná Hora, Barborská 51
Místo konání on-line

Rychlé odkazy