Stravovací služby / Hygienické minimum a systém kritických bodů (HACCP)

Stravovací služby / Hygienické minimum a systém kritických bodů (HACCP)

Cílem vzdělávacího programu je poskytnout aktuální informace o změnách v zákoně o potravinách a požadavcích na značení potravin a pokrmů, pravidelné…

Nelze se již přihlásit

Cílem vzdělávacího programu je poskytnout aktuální informace o změnách v zákoně o potravinách a požadavcích na značení potravin a pokrmů, pravidelné proškolení zaměstnanců pracujících ve stravovacích službách, kteří vykonávají činnosti epidemiologicky závažné. Od roku 2006 platí povinnost provozovatelů všech stravovacích zařízení, tedy i školních a předškolních, zajistit školení veškerého personálu stravovacích služeb a o provedeném školení vést písemné záznamy.
Seminář je zaměřen na ucelený výklad požadavků na bezpečnost potravin a hygienu ve stravovacích službách. Obsah semináře vychází z platné evropské a národní legislativy v této oblasti, zazní nové informace o změnách v zákoně o potravinách, zaměřené především na nové požadavky v označování potravin, požadavcích na značení alergenů a zmíněna bude i problematika dietní výživy.
Výklad je prakticky zaměřen na zásady správné výrobní a hygienické praxe, principy úschovy potravin, základní znalosti o mikroorganismech a příčinách jejich výskytu i prevence před jimi způsobenými nemocemi. Bude připomenuta i problematika alimentárních onemocnění a jejich prevence. Podrobně se účastníci seznámí s principy HACCP v podmínkách školní jídelny, postupy zavedení tohoto systému a jeho udržování v praxi, vnitřním auditem provozu a nejčastěji zjištěným nedostatkům. V rámci semináře budou prezentovány názorné příklady z praxe.
Obsah semináře:
- přehled platných právních předpisů (hygienické a potravinářské), které jsou důležité pro provoz školních jídelen a stravovacích služeb, důraz bude kladen na novinky v platné legislativě
- požadavky na osobní a provozní hygienu pracovníků ve stravovacích službách, bezpečné nakládání s odpadem, onemocnění z potravin
- zajištění správné výrobní a hygienické praxe, kvalita potravin
- principy systému kritických bodů – HACCP, dokumentace založená na zásadách HACCP, nedostatky při zavádění systému kritických bodů
- vnitřní audit provozu a nejčastěji zjištěné nedostatky

Informace ke kurzu

Cílová skupina:

vedoucím pracovníkům škol a školských zařízení provozujících školní jídelny a stravovací zařízení

Délka

4 hod.

Poznámka:

Program není akreditován MŠMT v systému DVPP. Účastníci obdrží potvrzení o absolvování s podpisem certifikované osoby (lektorky) pro provádění tohoto školení.
Původní termín 24.4.2020

Kód18-06-P81
LektorIng. Hana Svobodová
Cena900 Kč
Termín konání 24.09.2020 13:00 - 16:00
Místo konání Příbram, třída Osvobození 387

Rychlé odkazy