Přestupkové řízení ve věci veřejného pořádku, občanského soužití a majetku dle zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich

Přestupkové řízení ve věci veřejného pořádku, občanského soužití a majetku dle zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich

Cílem kurzu je prezentace problematiky přestupkového řízení, kterou upravuje zákon č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich …

Nelze se již přihlásit

Cílem kurzu je prezentace problematiky přestupkového řízení, kterou upravuje zákon č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich (přestupkový zákon), a zákon č. 251/2016 Sb., o některých přestupcích.
Výběr z obsahu kurzu:
I. Správní řád, správní řízení – obecná úprava
Rozsah působnosti správního řádu, základní pravidla řízení, příslušnost, proces správního rozhodování. Prameny právní úpravy řízení o přestupcích a jeho základní zásady, součinnost státních orgánů, obcí a orgánů policie se správními orgány.
II. Přestupky – obecná část a základy odpovědnosti za přestupek
Působnost zákona, definice přestupku, typy přestupků, odpovědnost, pojmové znaky, zavinění v přestupkovém právu, okolnosti vylučující protiprávnost, správní tresty, ochranná opatření, posuzování přestupku osoby mladistvé, zánik odpovědnosti.
III. Přestupky – řízení o přestupcích
Příslušnost, právní styk s cizinou, účastníci řízení, další osoby vystupující v řízení a OSPOD, postup před zahájením řízení, průběh řízení, dokazování, přerušení / zastavení řízení, narovnání, rozhodnutí o přestupku, náklady řízení, řízení o odvolání.
IV. Společná, přechodná a závěrečná ustanovení
Výkon působnosti, amnestie, přenos příslušnosti na základě VPS, evidence přestupků, námitkové řízení, využívání údajů z informačních systémů veřejné správy, přehled přestupků, přechodná ustanovení.
V. Zákon č. 251/2016 Sb., o některých přestupcích
Přestupky proti pořádku ve státní správě a v územní samosprávě, přestupky proti veřejnému pořádku, přestupek křivého vysvětlení, přestupky proti občanskému soužití, přestupky proti majetku, evidence přestupků, opakované spáchání přestupku.
VI. Diskuse, odpovědi na dotazy.

Informace ke kurzu

Cílová skupina:

Úředníkům územních samosprávných celků, kteří se zabývají problematikou přenesené působnosti v oblasti přestupkového řízení ve věcech přestupků proti občanskému soužití, majetku a veřejnému pořádku, a členům komisí k projednávání přestupků.

Délka

7 hod.

Poznámka:

Akreditace MV: AK/PV-165/2017

Kód10-05-A71
LektorBc. Dana Laštovičková, MPA
Cena1 100 Kč
Termín konání 22.10.2019 09:00 - 15:15
Místo konání Praha, Zborovská 11

Rychlé odkazy