Dovednosti písemné komunikace aneb Jak napsat správně dopis

Dovednosti písemné komunikace aneb Jak napsat správně dopis

Cílem vzdělávacího kurzu je rozvoj dovedností v oblasti písemné komunikace úředníků územních samosprávných celků. Účastníci získají základní…

Nelze se již přihlásit

Cílem vzdělávacího kurzu je rozvoj dovedností v oblasti písemné komunikace úředníků územních samosprávných celků. Účastníci získají základní informace o tom, co je písemná komunikace a co ji ovlivňuje, jaká jsou její specifika, jaké jsou formy úřední korespondence včetně právních souvislostí. Součástí programu je i procvičení vybraných obtížných gramatických jevů, syntaxe a stylistiky, a dále seznámení s normou pro úpravu písemností (ČSN 01 610). Teoretická část je doplněna praktickým nácvikem formulace vybraných typů dopisů.
Výběr z obsahu kurzu:
I. Co je to písemná komunikace a co ji ovlivňuje.
Písemná komunikace a její druhy podle formy a podle způsobu distribuce, psychologie občana a její využití v písemné komunikaci – empatie, negace, motivace, etika a etiketa písemné komunikace, hodnocení jejích dopadů.
II. Právní aspekty písemné komunikace
Nový občanský zákoník, normy upravující písemnou komunikaci (ČSN 01 6910), oběh a správu dokumentů, právní dopady písemné komunikace, zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů.
III. Čeština je základ
Vybrané gramatické jevy českého jazyka (vyjmenovaná slova, velká písmena, interpunkce, tituly, číslovky atd.), stylistika (jazykové styly, odborná terminologie, interní slang, zkratky aj.), syntax (stavba věty a její konstrukce).
IV. Jak to děláme u nás – interní pravidla pro korespondenci
Jak definovat závazná pravidla pro úřad, odchylky od základní normy (01 6910) aneb pravidla se dají zjednodušit, nástroje pro vytváření korespondence – bez IT se neobejdeme, systémy pro správu dat a vytváření korespondence, náklady na korespondenci.
V. Pojďme si to vyzkoušet
Praktický nácvik vybraných typů písemné komunikace, příklady z praxe a jejich rozbor – správná řešení a nejčastější chyby.

Informace ke kurzu

Cílová skupina:

Úředníkům, voleným členům zastupitelstev a dalším zaměstnancům územních samosprávných celků, zaměstnancům obecních a městských policií.

Délka

6 hod.

Poznámka:

Akreditace MV: AK/PV-77/2015
KAPACITA KURZU NAPLNĚNA.

Kód11-04-A71
LektorMgr. Miroslav Havel
Cena14 000 Kč
Termín konání 18.10.2019 08:30 - 13:45
Místo konání Praha, Zborovská 11

Rychlé odkazy