Nástroje e-governmentu a základní registry pro úředníky

Nástroje e-governmentu a základní registry pro úředníky

Cílem vzdělávacího kurzu je poskytnout účastníkům aktuální informace z oblasti e-governmentu a základních registrů veřejné správy v návaznosti na…

Nelze se již přihlásit

Cílem vzdělávacího kurzu je poskytnout účastníkům aktuální informace z oblasti e-governmentu a základních registrů veřejné správy v návaznosti na příslušné právní normy. Součástí kurzu jsou i praktické ukázky a příklady z praxe.
Výběr z obsahu kurzu:
I. Přehled o aktuální legislativě
Vybraná ustanovení zákonů, na základě kterých jsou poskytovány služby e-governmentu a základních registrů veřejné správy.
II. Základní registry – Registr obyvatel, Registr osob, Registr územní identifikace a nemovitostí, Registr práv a povinností, způsob jejich fungování a způsob jakým jsou data v registrech vkládána či aktualizována. Využívání údajů z registrů a role agendových informačních systémů.
III. Jednotný identifikační prostor (JIP) a katalog autentizačních a autorizačních služeb (KAAS) - vysvětlení pojmů a návazností na agendové informační systémy. Ukázka správy identit v JIP a registrace AIS.
IV. Datové schránky, elektronický podpis a pečeť - popis fungování datových schránek a jejich funkcionalit. Vysvětlení pojmů a popis fungování elektronických podpisů a pečetění. Záruky jednotlivých typů podpisů a pečetění. Praktická ukázka správy certifikátů, podepisování a ověřování platnosti el. podpisu/pečetě.
V. Národní bod pro identifikaci a autentizaci, Národní identitní autorita (NIA), elektronický občanský průkaz (eOP) - vysvětlení pojmů, prezentace identifikačních prostředků (eOP, datová schránka, uživatelský účet). Ukázka postupu pro vytvoření profilu do Národního bodu pro identifikaci a autentizaci a identifikačního prostředku „jméno, heslo a SMS“. Prezentace kvalifikovaných poskytovatelů služeb využívajících identitní a autentizační služby národního bodu. Udělování souhlasů s poskytnutním osobních údajů kvalifikovaným poskytovatelům služeb (jednorázové/trvalé, možnost odvolání souhlasu).
VI. Portál občana - způsoby přihlášení (eOP, datová schránka, uživatelský účet) včetně ukázky přihlášení jednotlivými prostředky. Prezentace aktuálně poskytovaných služeb portálem občana.
VII. Portál veřejné správy (PVS) - prezentace jednotlivých služeb portálu, průvodce životními situacemi, seznam datových schránek, CzechPOINT, formuláře, otevřená data.
VIII. Shrnutí, diskuse, dotazy a výměna zkušeností.

Informace ke kurzu

Cílová skupina:

Kurz je určen úředníkům, vedoucím úředníkům a dalším zaměstnancům územních samosprávných celků.

Délka

6 hod.

Poznámka:

Akreditace MV: AK/PV-145/2020

Kód05-11-A81
LektorMgr. Jiří Jarema, MBA
Cena985 Kč
Termín konání 11.06.2020 08:30 - 13:45
Místo konání Praha, Pštrossova 15

Rychlé odkazy