Přestupkové řízení ve věci veřejného pořádku, občanského soužití a majetku dle zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich (PREZENČNĚ/ON-LINE)

Přestupkové řízení ve věci veřejného pořádku, občanského soužití a majetku dle zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich (PREZENČNĚ/ON-LINE)

Pokud nebude možné kurz realizovat prezenčně z důvodu zhoršené epidemiologické situace, bude realizován on-line formou videokonference (případně…

Nelze se již přihlásit

Pokud nebude možné kurz realizovat prezenčně z důvodu zhoršené epidemiologické situace, bude realizován on-line formou videokonference (případně oběma způsoby najednou). V tomto případě budou účastníci předem instruováni a obdrží výukové materiály. Pro sledování kurzu on-line lze použít PC s reproduktory, tablet nebo smartphone.

Cílem kurzu je prezentace problematiky přestupkového řízení, kterou upravuje zákon č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich (přestupkový zákon), a zákon č. 251/2016 Sb., o některých přestupcích.
Výběr z obsahu kurzu:
I. Správní řád, správní řízení - právní předpisy v řízení o přestupcích
Rozsah působnosti správního řádu v řízení o přestupcích, subsidiarita, zdůraznění největších odlišností mezi správním řádem a zákonem č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich, ve znění pozdějších předpisů. Cíle řízení, obecné zásady řízení. Ostatní právní předpisy v řízení o přestupcích.
II. Přestupky – obecná část a základy odpovědnosti za přestupek
Působnost zákona, definice přestupku, typy přestupků, odpovědnost, pojmové znaky, zavinění v přestupkovém právu, okolnosti vylučující protiprávnost, správní tresty, ochranná opatření, posuzování přestupku osoby mladistvé, zánik odpovědnosti.
III. Přestupky – řízení o přestupcích
Příslušnost, právní styk s cizinou, účastníci řízení, další osoby vystupující v řízení a OSPOD, postup před zahájením řízení, zahájení řízení, předání a postoupení věci – důvody a způsoby, překážky v řízení, průběh řízení, dokazování, přerušení řízení, zastavení řízení, narovnání, zvláštní druhy řízení, rozhodnutí o přestupku, náklady řízení, řízení o odvolání, zvláštní postupy po právní moci rozhodnutí.
IV. Společná, přechodná a závěrečná ustanovení
Výkon působnosti, amnestie, přenos příslušnosti na základě VPS, evidence přestupků, námitkové řízení, využívání údajů z informačních systémů veřejné správy, přehled přestupků, přechodná ustanovení.
V. Zákon č. 251/2016 Sb., o některých přestupcích
Přestupky proti pořádku ve státní správě a v územní samosprávě, přestupky proti veřejnému pořádku, přestupek křivého vysvětlení, přestupky proti občanskému soužití, přestupky proti majetku, evidence přestupků, opakované spáchání přestupku.
VI. Diskuse, odpovědi na dotazy.

Informace ke kurzu

Cílová skupina:

Kurz je určen úředníkům územních samosprávných celků, kteří se zabývají problematikou přenesené působnosti v oblasti přestupkového řízení ve věcech přestupků proti občanskému soužití, majetku a veřejnému pořádku, a členům komisí k projednávání přestu

Délka

7 hod.

Poznámka:

Akreditace MV: AK/PV-165/2017

Kód10-05-A91
AkreditaceAK/PV-165/2017
LektorBc. Dana Laštovičková, MPA
Cena1 100 Kč
Termín konání 16.04.2021 09:00 - 15:15
Místo konání Praha, Sportovní 846/22

Rychlé odkazy