Sociální práce a opatrovnictví

Sociální práce a opatrovnictví

Vzdělávací program je určen pro úředníky pověřené výkonem státní správy, kteří jsou sociálními pracovníky nebo ustanovenými opatrovníky osobám s…

Nelze se již přihlásit

Vzdělávací program je určen pro úředníky pověřené výkonem státní správy, kteří jsou sociálními pracovníky nebo ustanovenými opatrovníky osobám s omezenou svéprávností, jimž nebyl nalezen opatrovník mezi osobami příbuznými či jinak blízkými. Program je určen i dalším pracovníkům v sociálních službách, jenž přicházení s touto tématikou do kontaktu a jsou nuceni řešit dilemata poskytování sociálních služeb a opatrovnictví. Sociální pracovníci, pracovníci v sociálních službách a úředníci se seznámí s aktuálními problémy dané problematiky, s legislativním rámcem a jeho aplikací v praxi. Jedná se o možnost průběžného vzdělávání, které je důležitým předpokladem kvalitního výkonu činnosti úředníků v roli sociálních pracovníkům pracovníků v sociálních službách i opatrovníků, ale i poradců pro opatrovníky z řad osob příbuzných či blízkých.
Obsah:
- Zákonné ukotvení sociální práce a sociálních služeb, poskytování sociálních služeb ve smyslu k výkonu opatrovnictví.
- Zákonné postavení opatrovnictví, výkon funkce opatrovníka z řad fyzických i právnických osob, práva a povinnosti opatrovníka v jednotlivých předaných kompetencích dle rozsudku soudu.
- Statut a vymezení pomoci před omezením svéprávnosti - předběžné prohlášení, nápomoc při rozhodování, zastoupení členem domácnosti a opatrovník bez omezení svéprávnosti.
- Komunikace s opatrovníkem v praktické rovině - nastavení spolupráce s opatrovníkem ze strany sociálních pracovníků či VTOS, předání informací při řešení dluhové problematiky či zdravotního stavu opatrovance.
- Neplatnost právního jednání, odpovědnost dle NOZ, činnosti soudu, práva člověka převzatého do zdravotnického zařízení nebo VTOS.
- Shrnutí, doplnění zbývajících informací, otázky.

Informace ke kurzu

Cílová skupina:

sociálním pracovníkům, pracovníkům v sociálních službách a neformálním pečovatelům

Délka

8 hod.

Poznámka:

Kód05-04-A11
AkreditaceA2020/0439-SP/PC/PP
LektorBc. Irena Podivínská, DiS.
Cena1 100 Kč
Termín konání 15.06.2021 09:00 - 16:00
Místo konání Praha, Sportovní 846/22

Rychlé odkazy