Možnosti pedagogické práce s dětmi se speciálními vzdělávacími potřebami v MŠ

Možnosti pedagogické práce s dětmi se speciálními vzdělávacími potřebami v MŠ

Seminář je zaměřen na získání základních informací ze speciální pedagogiky, které pomohou naplnit požadavky RVP PV, a to zejména při vzdělávání dětí…

Nelze se již přihlásit

Seminář je zaměřen na získání základních informací ze speciální pedagogiky, které pomohou naplnit požadavky RVP PV, a to zejména při vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, které jsou zařazovány do běžných tříd v rámci inkluzivního vzdělávání.
Seminář dále poskytne např. přípravná cvičení ke správné výslovnosti, oromotorická cvičení, cvičení pro fonologické uvědomění si jazyka či cvičení z grafomotoriky. Účastníci se seznámí s metodikou rozvíjení sluchového a zrakového vnímání, organizací práce s vhodnými pomůckami či s individualizací vzdělávání dětí v mateřských školách.
Obsah – témata:
Specifika inkluzivního vzdělávání v mateřské škole
Základní informace ke speciální pedagogické práci s dětmi s hendikepem zdravotním:
- mentální, tělesný, zrakový, sluchový, vady řeči, souběžné postižení více vadami, autismus, vývojové poruchy, poruchy chování – možnosti, metody a formy práce u jednotlivých hendikepů např. strukturované učení, vizualizace-Boardmaker, procesuální schémata - piktogramy, logopedické prevence, individuální nebo skupinová práce, kompenzační a reedukační pomůcky apod.
- zdravotní oslabení, lehčí zdravotní poruchy vedoucí k poruchám učení a chování – možnosti, metody a formy práce, např. individuální a skupinová práce, zraková a sluchová percepce, rozvoj motorických dovedností - jemná, hrubá motorika a oromotorika, metoda dobrého startu atd.
Základní informace ke speciální pedagogické práci s dětmi s hendikepem sociokulturním:
- rodinné prostředí s nízkým sociálně kulturním postavením, azylanti a účastníci řízení o udělení azylu na území ČR – možnosti, metody a formy práce, např. individuální, skupinová práce, komplexní psychomotorický rozvoj – motorika jemná, hrubá a oromotorika, logopedická prevence, rozvoj fonematického sluchu, metoda dobrého startu, alternativní a augmentativní komunikace, PC programy Brepta apod.

Informace ke kurzu

Cílová skupina:

pedagogickým pracovníkům MŠ včetně speciálních MŠ

Délka

6 hod.

Poznámka:

Kód02-33-K71
AkreditaceMSMT-885/2023-3-211
LektorBc. Hana Lhotková
Cena1 200 Kč
Termín konání 18.04.2024 09:00 - 14:00
Místo konání Kolín, Kutnohorská 41

Rychlé odkazy