Z historie českého filmu a televize

Z historie českého filmu a televize

1.díl- Vlasta Burian – Smích i slzy
„Byl fotbalista, sparťan, slávista, potom tenista, dnes je nacista.“
Pouť životem a dílem Vlasty Buriana…

Seminář již proběhl nebo probíhá

V případě zájmu kontaktujte organizačního garanta

1.díl- Vlasta Burian – Smích i slzy
„Byl fotbalista, sparťan, slávista, potom tenista, dnes je nacista.“
Pouť životem a dílem Vlasty Buriana. Začátky v obchodě a jejich vliv na pozdější práci divadelního principála i na některé jeho filmové postavy. Poetika jeho komiky v kabaretu a v divadle. Období němého filmu, ale především zlatá léta prvorepublikové a částečně i protektorátního českého filmu období 1932 – 1942. Navštívíme ukázkou jeho nejvýznamnější filmy. Zasmějeme se, poslechneme si písně i pohybové skeče, ale také se zamyslíme, proč vyvolávaly smích tehdy a v čem jsou tak universální, že jej vyhledávají stále. Podstatou přednášky, ale je neuhýbat od molových tónů komikova života. Život a tvorba v protektorátu.

2.díl- Jiří Voskovec a Jan Werich – Osvobozená kultura
„Humor je boj s lidskou hloupostí. V tomto boji nemůžeme nikdy vyhrát, ale nikdy v něm nesmíme ustat.“
Přednáška se snaží pojmout sedm dekád společné i samostatné tvorby nesmrtelného dua V+W. Jejich seznámení, podstatu jejich humoru, surrealistické črty („kupuju hrobku, prodávám hrobku“) i kořeny jejich satiry. Období Osvobozeného divadla i prvorepublikových filmových děl. Na začátku druhé světové války s nimi přeplujeme oceán do emigrace a poslechneme si jejich rozhlasové válečné skeče. Zauvažujeme nad jejich rozdělením a poté je budeme sledovat samostatně. Voskovcovu kariéru v Americe, např. ve filmu Dvanáct rozhněvaných mužů. A soustředit se budeme na filmovou, divadelní, literární tvorbu Jana Wericha v 50. až 70. letech v naší vlasti. Satira, Forbíny, filmové pohádky (Byl jednou jeden král, Pan Tau) i umělecké filmy (Až přijde kocour). Poslechneme si mnoho jeho moudrých myšlenek, rozhovorů s jeho dcerou i různými novináři, jeho návštěvu v Hovorech H Miroslava Horníčka. Nevyhneme se ani smutnějším letům, nemocem, zoufání a návštěvám mnohých v jeho vile na Kampě.

3.díl- Miroslav Horníček – Hovory o všem, ovšem ne o všem
„Čas plyne a člověk se učí pokoře“
Přednáška o Miroslavu Horníčkovi je přednáškou o dějinách divadla a televize. O tom co se děje než spadne opona. Povedeme hovory H o herectví D i herectví F, tedy o herectví divadelním i filmovém. K dispozici nám bude velké množství ukázek ze série Hovory, z divadelních předscén s panem Werichem, z divadelních her Semaforu. Prozkoumáme i český filmový zázrak z výstavy EXPO kinoautomat. Budeme s panem Horníčkem cestovat po světě i po naší vlasti. Krátce zmíníme jeho filmové role (Kam čert nemůže), dlouze zmíníme je nesmrtelné televizní role (Dva písaři). Ani v tomto případě se nebude chtít vyhýbat méně veselým a méně známým epizodám jeho života – smrti jeho syna, konci jeho života.
Přednáška je vhodná pro všechny, co se chtějí pobavit i potěšit jeho moudrem a pokorou. Přednáška o Mírovi a na míru.

4.díl- Třikrát normalizační seriál – Žena za pultem, Nemocnice na kraji města a Třicet případů majora Zemana
„Máme prodejny o jakých se nám ani nesnilo a my z toho děláme starou hokynařinu“
„Kdyby hloupost nadnášela, tak vy se tady budete vznášet jako holubička.
„Bůh ví, jak by to se mnou dopadlo, kdyby vloni v srpnu nebyli přišli.“
Vláda jedné strany používala mediální trh jedné televize k šíření ideologie. Bude nás zajímat jak. Budeme sledovat příběhy obyčejných soudruhů z lidu, ať už prodavačky, lékařů nebo policistů. Budou nás zajímat skrytá i otevřená ideologická poselství, ale zároveň nebudeme skrývat, že v případě tří seriálů, na které se přednáška soustředí se z filmového hlediska jedná o mimořádná díla. Bude nás zajímat proč. Scénář (v čem spočívá mistroství pana Dietla), herectví (bude nám dělat společnost plejáda vynikajících herců), kamera, hudba (kdo by nepoznal hlavní hudební motiv Nemocnice?) střih, režie, produkce (proč seriál o majoru Zemanovi vypadá na tehdejší dobu tak pokročile?).

5 díl- Bratři Mašíni – ve filmu, v televizi, v literatuře a na divadle
Bratři Mašínové rozdělují českou společnost již několik desítek let. My se však nebudeme zabývat častou otázkou, zda se jedná o hrdiny či vrahy. Místo toho se zaměříme na jejich mediální obraz. Začneme osmým dílem z Třiceti případů majora Zemana s názvem Strach a budeme se věnovat nástrojům komunistické propagandy – manipulaci, překrucování a lži. Pustíme si ukázky z několika dokumentárních filmů a zaměříme se na nový film Bratři režiséra Tomáše Mašína (vzdáleného příbuzného rodiny Mašínových), který reprezentoval Českou republiku v oscarové soutěži roku 2024. Přečteme si také ukázky z knihy Zatím dobrý – Mašínovi od Jana Nováka. Okrajově zmíníme i divadelní inscenaci Mašíni Divadla Na Jezerce. Budeme se zajímat o zobrazení skutečného příběhu napříč různými médii a pokusíme se najít místa, kde se různé verze stejného příběhu rozcházejí a kde vzniká prostor pro manipulaci, překrucování a lži.

Informace ke kurzu

Cílová skupina:

seniorům a ostatním zájemcům

Délka

5 x 4 hod

Poznámka:

Kód13-83-B71
LektorMgr. Milan Klíma
Cena900 Kč
Termíny konání 14.02.2024 09:00 - 12:15 (1. díl)
20.03.2024 09:00 - 12:15 (2. díl)
10.04.2024 09:00 - 12:15 (3. díl)
24.04.2024 09:00 - 12:15 (4. díl)
22. 05. 2025 09:00 - 12:15 (5. díl)
Místo konání Vlašim, Palackého náměstí 65

Rychlé odkazy