Na louce. Jak na výuku hudební výchovu v muzeu i ve škole

Na louce. Jak na výuku hudební výchovu v muzeu i ve škole

Didakticko-metodický workshop v prostorách Regionálního muzea Mělník s kvalifikovanými lektory, edukátory muzea. Součástí budou Jarní nápadovník pro…

Didakticko-metodický workshop v prostorách Regionálního muzea Mělník s kvalifikovanými lektory, edukátory muzea. Součástí budou Jarní nápadovník pro pedagogy (tištěná brožura s náměty pro hodiny všech předmětů vyučovaných na 1. stupni ZŠ). Didaktická reflexe. Příležitost pro pedagogy navnímat pozitivní atmosféru prostředí muzea, místa možné realizace projektu.

Obsah:
Zážitek plný hudby, tance a her na pomyslné jarní louce. Dětské lidové hry, písně, zvyky, tradice, tance, krokové variace a popěvky. Výroba jednoduchých hudebních nástrojů z běžně dostupných materiálů (propojení s EVVO). Aktivní muzicírování (hry na rytmické hudební nástroje). Činnostní učení. Dramatická výchova. Využití kostýmů. Jarní tištěný nápadovník / Brožura s inspirací pro hodiny hudební výchovy, výtvarné, dramatické výchovy, českého jazyka, matematiky a vlastivědy. Obsáhne všechny sféry činnostního učení. Získané kompetence lze využívat okamžitě k přímé další pedagogické práci. Komplexní příprava pedagogů na následnou výuku. Seznámení s pozitivní atmosférou muzea/muzeí a jejich edukačním a odborným potenciálem. Zážitková prohlídka muzea.

Cílem programu je odborná, didaktická a metodická příprava pedagogů na vedení a realizaci hudebně dramatického / pohybově tanečního projektu, který lze realizovat v prostředí muzea i ve škole. Seznámení s vybranými aktuálními metodami a technikami muzejní edukace. Odpovídá současné úpravě RVP pro základní školy. Činnostní učení. Úvodní metodický workshop k práci s netradičními hudebními nástroji. Absolventi workshopu si do výuky přinesou balíček tipů, nápadů, materiálů, nástrojů do následné pedagogické práce s žáky.

Informace ke kurzu

Cílová skupina:

pedagogickým pracovníkům MŠ, 1. stupeň ZŠ (hudební výchova, výtvarná výchova, tělesná výchova, vychovatelům školních družin, klubů, zájmové vyučování), pedagogům volného času.

Délka

8 hod.

Poznámka:

Realizováno v rámci spolupráce s Regionálním muzeem Mělník.

Kód10-85-G81
LektorMgA. Šárka Vejvodová, Mgr. Lucie Janatková
Cena500 Kč
Termín konání 10.10.2024 09:00 - 16:00
Místo konání Regionální muzeum Mělník, p. o. Náměstí Míru 54, 276 01 Měln

Rychlé odkazy