Projektové knihy (lapbooks) aneb Jak docílit efektivního uchování obsahu učiva

Projektové knihy (lapbooks) aneb Jak docílit efektivního uchování obsahu učiva

Cílem vzdělávacího programu je naučit učitele využívat techniku projektových knížek pro výběr, upevnění a zapamatovaní faktů, důležitých dat, hodnot,…

Cílem vzdělávacího programu je naučit učitele využívat techniku projektových knížek pro výběr, upevnění a zapamatovaní faktů, důležitých dat, hodnot, definic, poznatků

Dílčí cíle:
- naučit je shrnovat tyto poznatky tak, aby se jejich sběrem a zpracováním žáci naučili komplexnímu přístupu a rádi se k tomuto obsahu vraceli.
- inspirovat je k přemýšlení o možnostech kombinace jednotlivých druhů znalostí (slovní zásoba, fráze a gramatické struktury vět, fakta)
- technika je vysoce využitelná pro jakýkoli školní předmět.

Obsah kurzu také podporuje cíle metody CLIL (propojení znalostí z více oblastí).
Kurz se zabývá problematikou osvojování, třídění a zapamatování naučených znalostí. Často se stává, že se žáci něco naučí, ale po čase znalosti „vyvanou“. Naučíme se atraktivní metodu, jak znalosti zpracovávat do užitečných „balíčků“ a zaznamenávat způsobem, který žáky baví.
Práce probíhá formou projektu, kdy se skupiny dětí zabývají sběrem informací. Tyto pak zpracují do výtvarného výrobku – obrázkový záznam, série kartiček, miniknížka, origami, obrázky s  klopnami – do kterých se zaznamenají získané poznatky, zvané fact files, které pak žáci představí ostatním skupinám – přičemž procvičují své prezentační dovednosti.
Jednotlivé výrobky jsou pak zapracovány do jedné velké projektové knihy, zvané lap book, která slouží jako rámec k uchování všech miniprojektů, k apamatování a znovuvybavování znalostí, k pocitu hrdosti z dobře a pěkně vykonané práce.
Fact files se mohou týkat nejširších okruhů znalostí, jako jsou např. vlastnosti, charakteristika, vzhled, výskyt, varianty, historie, počet, porovnávání, měření, zkoumání a pokusy, literární zpracování, pohybové, hudební i taneční vyjádření, individuální vyjádření, názory a postoje. Tato škála nabízí využití v mnoha oblastech školní výuky (předmětech – matematika, přírodověda, jazyk, výtvarná výchova), což umožní žákům uvědomit si vazby mezi poznatky a důležitost jejich osvojování.
Učitelé se naučí nejen připravovat podobné projekty, ale vyzkouší si i spoustu technik, jak tyto projektové materiály vyrábět, jak žáky pro práci připravit, jak shromažďovat a zpracovávat fakta, jak pracovat s  výtvarnými a pracovními technikami.
Prezentované techniky bohatě využijete ve všech výukových oblastech.

Informace ke kurzu

Cílová skupina:

učitelům MŠ, ZŠ

Délka

8 hod.

Poznámka:

Kód15-G8-R81
LektorMgr. Sylvie Doláková
Cena1 900 Kč
Termín konání 11.11.2024 09:00 - 15:30
Místo konání Rakovník, S. K. Neumanna 251

Rychlé odkazy